Kapary GOYA to pąki krzewu kapara ciernistego, roślina bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego o ciemnozielonej barwie z jasnymi plamkami. Dojrzewają w ciągu jednego dnia, po czym od razu są zbierane. Ich jakość zależy od wielkości: im mniejsze, tym cenniejsze. Na rynku polskim występują głównie Kapary typu Nonpareilles, Capotes oraz Fines. Kapary posiadają charakterystyczny cierpki, słony smak, dlatego przed spożyciem należy obficie wypłukać je wodą. Jest to produkt znakomicie nadający się jako dodatek do wielu potraw, m.in. drobiu, ryb, sałatek, pizzy. Należy unikać duszenia kapar w wysokich temperaturach. Aby zachować charakterystyczny smak kapar, dodaje się je do potraw tuż przed podaniem. Kapary mają także pozytywny wpływ na zdrowie, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wątroby, niwelują dolegliwości reumatyczne i wzdęcia.
Składniki: kapary, woda, sól, ocet
Rodzaj: Konserwowe
Zawartość netto: 100 g
Masa netto sztuki (po odcieku): 64 g
Pojemność: 111 ml
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 304 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g
Inne informacje
Osłonka niejadalna: Nie
Zawiera barwniki: Nie
Zawiera chininę: Nie
Zawiera fosforany: Nie
Zawiera kofeinę: Nie
Zawiera lukrecję: Nie
Zawiera przeciwutleniacze: Nie
Zawiera substancje konserwujące: Nie
Zawiera taurynę: Nie
Zawiera wzmacniacze smaku: Nie