Tortiglioni to jedna z najstarszych rodzajów makaronów pochodzących z Neapolu.
Doskonale komponuje się z soczystymi sosami na bazie mięsa. Bardzo dobrze smakuje również podawane z sosem pomidorowym lub sosami warzywno-pomidorowymi. Jest to szczególnie odpowiedni rodzaj makaronu do dań pieczonych w piekarniku.
Składniki: Mąka z pszenicy durum, woda.
Typ: Z semoliny (durum)
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Orzechy: Nie
Pszenica i produkty z pszenicy: Tak
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Tak
Cukry: 3,4 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Wartość energetyczna kcal: 351 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1490 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 14 g
Zawartość soli: 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 1,5 g
Zawartość węglowodanów: 69 g