Produkuje się go przez osolenie niedużych morskich ryb: sardeli, a następnie prasowanie ich w drewnianych beczkach. Powstały sok jest właśnie sosem rybnym, który stosuje się do dipów, warzyw i poprawiania smaku potraw. Przyprawa rozpowszechniona głównie w Południowo-Wschodniej Azji.
Składniki: ekstrakt ANCHOIS ( z RYBY) 94% (ANCHOIS 42%, sól, woda), cukier.
Typ: Płynny
Pojemność: 200 ml
Smak: Ryba
Przeznaczenie: Do dań kuchni azjatyckiej. Do marynat, zup i owoców morza.
Zawartość netto: 190 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 114 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Tak
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 ml
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 60 kcal
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 255 kJ
Wielkość porcji: 100 ml
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 8 g
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 22,5 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 0 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 7 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 6 g