Aromatyczny zapach i ostry, piekący smak uczynił z papryki ostrej jedną z najczęściej używanych przypraw zwłaszcza w kuchni indyjskiej, meksykańskiej i węgierskiej.
Otrzymuje się ją z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, uprawianej w Europie Południowej, Azji Środkowej i Południowej.
Stosowana do potraw mięsnych, ryb i drobiu. Służy do przyprawiania zup, sałatek, sosów oraz potraw z jaj, ryżu i drobiu.
Jest ważnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych.
Składniki: PAPRYKA
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Papryka ostra
Przeznaczenie: Uniwersalna
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 20 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 198 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie