Oregano - aromatyczna roślina zielna od stuleci uprawiana jako przyprawa. Przyprawą są wysuszone liście i kwiatostany rośliny pochodzącej z Azji, Europy i północnej Afryki. Obecnie rozpowszechniona jest na całym świecie. Oregano ma przyjemny zapach i lekko korzenny smak. Używane głównie w kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, najczęściej do pizzy. Stosuje się je również do pomidorów, sera, fasoli i bakłażanów.
Dodawane w początkowej fazie przygotowywania potrawy doskonale harmonizuje z bazylią i mjerankiem.
Składniki: oregano suszone
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Oregano
Przeznaczenie: Do pizzy;Do potraw włoskich;Do sera;Do warzyw na ciepło;Inne
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 10 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 198 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie