Kminek ma dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. W połączeniu z owocami i warzywami przybiera delikatny odcień zapachu cytryny. Zastosowanie kminku jest bardzo szerokie i różnorodne. Jest popularny zwłaszcza w kuchni środkowo-europejskiej i żydowskiej. Dodaje się go do chleba, kiełbasy, surówek z kiszonej i surowej kapusty, zup oraz sosów.
Składniki: Kminek cały
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Kminek
Przeznaczenie: Do bigosu;Do golonka;Do kapusty;Do sosów;Do ziemniaków;Do zup;Inne
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 20 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 198 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie