Imbir jest jedną z najstarszych przypraw azjatyckich, znaną już w starożytności, która rozpowszechniła się na całym świecie. W kuchni azjatyckiej używa się świeżego imbiru, często razem z czosnkiem. W Indiach, krajach arabskich i na Zachodzie bardziej popularny jest imbir suszony. Imbir uprawiany jest głównie w Indiach, Chinach, Japonii, na Jamajce i w Afryce Zachodniej. Proszek imbirowy uzyskuje się z kłączy rośliny o nazwie imbir lekarski.
Imbir ma intensywny, korzenny aromat i pikantny lekko gorzkawy smak. Używany do mięsa, ryb, warzyw, marynat, ciast i napojów, a także jako składnik mieszanek przyprawowych, w tym curry.
Składniki: Imbir suszony
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Imbir
Przeznaczenie: Do mięs;Do ryb;Do warzyw na ciepło;Inne
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 20 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 198 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie