Gałka muszkatołowa - jest nasieniem muszkatołowca, drzewa pochodzącego z Molouków, obecnie uprawianego też na Sri Lance, Malezji i Karaibach. Gałka ma korzenny zapach i intensywny słodkawo-gorzki smak. Stosowana jest zarówno do potraw. słodkich jak i pikantnych. Gałkę muszkatołową dodaje się do zup, warzyw, ryb, mięs, pasztetów, potraw z jaj i sera, bigosu, gulaszu, deserów oraz kompotów. Można używać jej do aromatyzowania koktajli, grzanego wina i piwa, ponczu, a także słodkich likierów.
Składniki: Gałka muszkatołowa mielona
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Gałka muszkatołowa
Przeznaczenie: Do łopatki;Do mięs;Do mięsa mielonego;Do piernika;Do piwa grzanego;Do potraw na słodko;Do ryb;Do schabu;Do sera;Do warzyw na ciepło;Do wieprzowiny;Do wina grzanego;Do wołowiny;Do zup;Do bigosu;Do drobiu;Do gulaszu;Do kapusty;Do kurczaka
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 15 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 198 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie