1 porcja zastępuje 25g drożdży świeżych
Sposób użycia:
1. Drożdże suszone można wymieszać bezpośrednio z mąką bez sporządzenia rozczynu.
2 Następnie dodać pozostałe składniki wg wybranego przepisu i wyrobić ciasto; pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Piec zgodnie z przepisem.
UWAGA!
Rozczyn należy przygotować w przypadku dodatku do ciast dużej ilości orzechów, rodzynek i innych bakalii.
Przygotowanie rozczynu:
W 1/3 szklanki letniej wody lub mleka rozpuścić łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 8g drożdży. Całość dobrze wymieszać i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki: drożdże suszone
Typ: Drożdże
Przeznaczenie: Do pieczenia
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 8 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 248 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g