Jest jedną z najbardziej znanych na świecie, a zarazem najstarszych mieszanek przyprawowych. W skład przyprawy curry może wchodzić od kilku do kilkunastu ziół i przypraw, z których istotną rolę odgrywa kurkuma (sproszkowane indyjskie kłącze o złocistej barwie)- nadająca przyprawie określony kolor i zapach. Przyprawa ma słodko-ostry smak.
Cury stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz sosów, warzyw i potraw z ryżu.
Składniki: przyprawy w zmiennych proporcjach (kurkuma, kolendra, kozieradka, kmin rzymski, imbir, gorczyca, koper włoski, chili, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, goździki, kardamon).
Typ: Mieszanki przypraw
Rodzaj przyprawy: Curry
Przeznaczenie: Uniwersalna
Zawartość netto: 25 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 198 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Cukry: 2,2 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 2 g
Wartość energetyczna kcal: 233 kcal
Wartość energetyczna kJ: 964 kJ
Wielkość porcji: 25 g
Zawartość białek: 14 g
Zawartość soli: 0,12 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 11 g
Zawartość węglowodanów: 33 g