Duża zawartość kapsaicyny czyni z chili najostrzejszą z przypraw. Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej uprawianej głównie w Azji Południowej i Ameryce Południowej.
Stosowana do potraw mięsnych, sosów i warzyw ze względu na swą ostrość powinna być używana z umiarem. Znakomicie przyprawia się nią gulasze, ryby i drób.
Jest bardzo ważnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, z których najbardziej znaną jest curry.
Składniki: Chili
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Chili
Przeznaczenie: Do kurczaka;Do mięs;Do ryb;Do sosów;Do steków;Do szaszłyków;Do warzyw na ciepło;Do drobiu;Do gulaszu;Do gyrosa;Do karkówki
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 20 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 248 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie