Od czasów cesarstwa rzymskiego pieprz czarny należy do podstawowych przypraw kuchni europejskiej. Przyprawę stanowią niedojrzałe, nieczyszczone z osłonek, suszone owoce pnącego krzewu pieprzu czarnego (Piper nigrum). Wszystkie odmiany pieprzu pochodzą od występującego w Indiach krzewu pieprzowego, który dzisiaj jest uprawiany w wielu tropikalnych i subtropikalnych regionach. Piekący smak pieprzu pochodzi od zawartej w nim piperyny. Pieprz czarny jest używany m.in. do wędlin, pasztetów, sałatek, zup i sosów.
Składniki: pieprz czarny ziarnisty
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Pieprz czarny
Przeznaczenie: Uniwersalna
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 800 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 56 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0 g
Zawartość węglowodanów: 0 g