Duża zawartość kapsaicyny czyni z chili najostrzejszą z przypraw. Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej uprawianej głównie w Azji Południowej i Ameryce Południowej.
Stosowana do potraw mięsnych, sosów i warzyw ze względu na swą ostrość powinna być użyawna z umiarem. Znakomicie przyprawia się nią gulasze, ryby i drób.
Jest bardzo ważnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, z których najbardziej znaną jest curry.
Składniki: chili
Dla diabetyków: Tak
Kraj pochodzenia głównego składnika: Indie
Przeznaczenie: Uniwersalna
Rodzaj przyprawy: Chili
Typ: Przyprawy jednorodne
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Orzechy: Nie
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0 g
Zawartość węglowodanów: 0 g