Ryż do risotto charakteryzuje się krótkimi ziarnami o pękatym kształcie. W czasie gotowania ziarna te wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. Ryż do risotto doskonale komponuje się ze smakiem warzyw, grzybów i krewetek. Najlepiej smakuje z parmezanem i dodatkiem białego wina.
Składniki: Ryż biały okrągłoziarnisty. produkt może zawierać gluten.
Rodzaj: Do risotto
Typ: Arborio
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal: 341 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1449 kJ
Wielkość porcji: 100 g
"Zawartość białek: 7,4 g"
"Zawartość błonnika: 1,5 g"
"Zawartość soli: <0,01"
"Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g"
"Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0,2 g"
"Cukry: <0,5"
"Zawartość węglowodanów: 76,8 g"
Wartość energetyczna kcal (energia): 17 %RWS
Zawartość białek (ogólnie): 15 %RWS
Zawartość soli (ogólnie): <1
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): <1
Zawartość węglowodanów (cukry): <1
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 30 %RWS