Kasza pęczak wytwarzana jest z obłuszczonego jęczmienia. Ziarenka pozbawione jedynie zewnętrznej łuski zawierają więcej błonnika od kasz polerowanych. Kasza jest znakomitym dodatkiem do zup, zapiekanek i gulaszy. Doskonale sprawdza się jako składnik grzybowego risotto.
Składniki: kasza pęczak jęczmienny
Typ: Jęczmienna pęczak
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Źródło błonnika pokarmowego: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 40 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Jęczmień i produkty jęczmienne: Tak
Wartość odżywcza
Cukry: 0,3 g
Ilość porcji w opakowaniu: 16 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Wartość energetyczna kcal: 132 kcal
Wartość energetyczna kJ: 7 %RWS
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 3,6 g
Zawartość białek (ogólnie): 7 %RWS
Zawartość soli: <0,01
Zawartość soli (ogólnie): <1
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0,7 g
Zawartość węglowodanów: 25 g
Zawartość węglowodanów (cukry): <1
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 10 %RWS