Charakterystyka: Kasza mazurska powstaje z obłuszczonego i zaokrąglonego ziarna jęczmienia. Historia: Ojczyzną dzikich form jęczmienia dwurzędowego jest przede wszystkim Bliski Wchód. Na terenie Polski jęczmień znany był już w neolicie, świadczą o tym ziarniaki jęczmienia wielorzędowego, spotykane w trakcie wykopalisk archeologicznych wykonywanych na Dolnym Śląsku i Pomorzu Nadwiślańskim. Ciekawostka: Starożytni Egipcjanie przygotowywali z jęczmienia piwo i chleb oraz wrzucali ziarna jęczmienia do grobów zmarłych, co miało im zagwarantować pokarm w zaświatach. W Polskiej kuchni kasze zadomowiły się setki lat temu. Podobno amatorem kasz był król Kazimierz Wielki. Spożywano je na dworze Władysława Jagiełły i Anny Jagiellonki, dopiero x XIX wieku zostały zdetronizowane przez ziemniaki. Składniki: kasza jęczmienna mazurska
Typ: Jęczmienna mazurska
Rodzaj: Nieporcjowana
Zawartość netto: 500 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 72 op. zb. (DU)
Rzeczywiste towary mogą wyglądać inaczej niż na zdjęciach przedstawionych na stronie internetowej. Mogą różnić się wyglądem, kształtem, opakowaniem, składem. Opis produktu prezentowany na stronie ma charakter ogólny, nie jest jednakowy z opisem przedstawionym na opakowaniu produktu.
Alergeny:
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Pszenica i produkty z pszenicy: Może zawierać
Żyto i produkty żytnie: Może zawierać
Jęczmień i produkty jęczmienne: Tak
Owies i produkty owsiane: Może zawierać
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza
Ilość porcji w opakowaniu: 5 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kJ: 16 %RWS
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek (ogólnie): 21 %RWS
Zawartość soli (ogólnie): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 1 %RWS
Zawartość węglowodanów (cukry): 2 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 25 %RWS