Charakteryzuje ją korzenny zapach oraz słodkawy i orzeźwiający smak. Ziele to idealnie komponuje się z wieloma warzywami, zwłaszcza bakłażanami i pomidorami. Jako przyprawy używa się zarówno świeżych jak i suszonych listków bazylii. Liście należy ucierać z olejem lub rozcierać w palcach. Bazylia powinna być dodawana w ostatniej chwili, tuż przed końcem gotowania. Służy do posypywania sałatek i pokrojonych pomidorów. Aromat bazylii doskonale harmonizuje z czosnkiem. Używa się jej do sosu włoskiego i do wielu potraw z krajów śródziemnomorskich. Bazylia podnosi smak rozmaitych zapiekanek, ogórków, pieczonych kiełbasek, potraw jednogarnkowych oraz cierpkich warzyw, np. kiszonej kapusty. Doskonała także do twarogu, omletów, wieprzowiny i owoców morza. Jest idealnym składnikiem octu ziołowego.
Składniki: Bazylia. W związku z używaniem w zakładzie gorczycy, selera, mleka (łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu, produkt może zawierać śladowe ich ilości.
Orzechy: Nie
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Może zawierać
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie