Pestki dyni spożywane są na surowo, prażone - solone bądź słodzone. Znakomicie nadają się do stworzenia własnej kompozycji z musli, czy crunchem. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi
Składniki: Pestki dyni łuskane
Typ: Łuskane
Rodzaj: Dynia
Zawartość netto: 400 g
Źródło błonnika pokarmowego: Tak
Niska zawartość sodu/soli: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 128 op. zb. (DU)
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Może zawierać
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Orzechy laskowe i produkty z orzechów laskowych: Może zawierać
Orzechy włoskie i produkty z orzecha włoskiego: Może zawierać
Owies i produkty owsiane: Może zawierać
Pszenica i produkty z pszenicy: Może zawierać
Żyto i produkty żytnie: Może zawierać
Jęczmień i produkty jęczmienne: Może zawierać
Migdały i produkty z migdałami: Może zawierać
Orzechy nerkowca i produkty z orzecha nerkowca: Może zawierać
Orzechy pekan i produkty z orzecha pekan: Może zawierać
Orzech brazylijski i produkty z orzecha brazylijskiego: Może zawierać
Pistacje i produkty pistacjowe: Może zawierać
Orzechy makadamia i produkty z orzecha makadamia: Może zawierać
Orzeszki piniowe i produkty z orzeszkami piniowymi: Może zawierać
Wartość odżywcza
Cukry: 11,3 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 8,5 g
Wartość energetyczna kcal: 572 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 86 kcal
Wartość energetyczna kJ: 2369 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 355 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 24,5 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 3,7 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 0,8 g
Zawartość soli: 0,05 g
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,01 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 45,8 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 1,3 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 6,9 g
Zawartość węglowodanów: 12,7 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 1,9 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 1,7 g
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 7,5 mg/100g
Fosfor: 1170 mg/100g
Kwas foliowy (witamina B9): 60 ?g/100g
Magnez: 540 mg/100g
Mangan: 1 mg/100g
Miedź: 1,57 mg/100g
Potas: 810 mg/100g
Ryboflawina (witamina B2): 0,32 mg/100g
Tiamina (witamina B1): 0,21 mg/100g
Witamina E: 26 mg/100g
Żelazo: 15 mg/100g