Orzechy makadamii spożywane są na surowo lub w mieszankach bakaliowych. Mogą być wykorzystane do wypieków, kremów do tortów lub jako ciekawy dodatek do sałatki. Olej z orzechów wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków.
Orzechy makadamia to źródło potasu, fosforu, żelaza, witamin: PP, B6, a także bogactwo manganu i miedzi.
Składniki: Orzechy makadamia bez łupiny
Typ: Całe orzechy
Rodzaj: Orzechy makadamia
Zawartość netto: 75 g
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego: Tak
Bardzo niska zawartość sodu/soli: Tak
Niska zawartość cukrów: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 180 op. zb. (DU)
Orzechy: Tak
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Cukry: 4,8 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 52 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 11 g
Wartość energetyczna kcal (energia): 8 %RWS
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 163 kcal
Wartość energetyczna kcal: 653 kcal
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 672 kJ
Wartość energetyczna kJ: 2688 kJ
Wielkość porcji: 25 g
Zawartość białek (ogólnie): 4 %RWS
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 2 g
Zawartość białek: 8 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 2,4 g
Zawartość soli (ogólnie): 0 %RWS
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0 g
Zawartość soli: 0,01 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 14 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 65 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe jednonienasycone): 13 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 2,8 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe wielonienasycone): 0,3 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 16 g
Zawartość węglowodanów (cukry): 1 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 0 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 1,2 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 1,2 g
Zawartość węglowodanów: 4,8 g