Mak niebieski to baza świątecznych potraw i kluczowy element makowca, jak również składnik wartościowego oleju wykorzystywanego również w kosmetyce. Ten popularny surowiec cukierniczy to skarbnica magnezu, fosforu wspierających utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Mak niebieski to także doskonałe źródło budulca kości – wapnia
Składniki: Mak niebieski
Zawartość netto: 500 g
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego: Tak
Bardzo niska zawartość sodu/soli: Tak
Niska zawartość cukrów: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 128 op. zb. (DU)
Orzechy: Może zawierać
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Może zawierać
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 3,34 mg/100g
Fosfor: 1022 mg/100g
Kwas foliowy (witamina B9): 58 ?g/100g
Magnez: 458 mg/100g
Mangan: 3,71 mg/100g
Miedź: 0,42 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6): 0,44 mg/100g
Potas: 963 mg/100g
Wapń: 1266 mg/100g
Witamina E: 1,8 mg/100g
Żelazo: 8,1 mg/100g