Pieprz czarny to krzew pnący, rosnący na Wybrzeżu Wschodnich Indii (Malabar), w Wietnamie, na Sumatrze, na Jawie i Filipinach. Pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Używany jest pieprz biały i czarny, mielony i ziarnisty. Obydwa są owocami jednej rośliny.
Czarny pieprz uzyskuje się poprzez zbiór niedojrzałych owoców. Zebrane owoce suszone są na słońcu, aż do momentu gdy nabiorą czarno-brunatnego zabarwienia. Piekący smak pieprzu pochodzi od zawartej w nim piperyny. Pieprz czarny ziarnisty dodaje się do wędlin, pasztetów, sałatek, sosów, zup.
Składniki: PIEPRZ CZARNY ZIARNO
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Pieprz czarny
Przeznaczenie: Uniwersalna
Dla diabetyków: Tak
Zawartość netto: 11 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 300 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie