Składniki
ekologiczna mąka z PSZENICY ORKISZ.
OPIS
ORKISZ to jeden z najstarszych gatunków PSZENICY rozpowszechniony w całej Europie od niemal 10 000 lat. ORKISZ Probio przeciwieństwie do współczesnego ORKISZU jest szlachetny i ma doskonały lekko orzechowy smak. Średniowieczna uzdrowicielka św. Hildegarda uważała ją z podstawę zdrowia i najodpowiedniejsze zboże dla człowieka. Nasz ORKISZ uprawiany jest w czystej naturze na ekologicznych polach.
Przepis na orkiszowo - gryczane naleśniki
Przygotuj: 150 g mąki ORKISZOWEJ, 150 g mąki gryczanej, 750 ml MLEKA ewentualnie napoju ryżowego, 2 duże jajka, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie Składniki. Odstaw ciasto na 5 minut, żeby odpoczęło. Naleśniki smażymy na gorącej patelni. Doskonale smakują na słono z nadzieniem szpinakowym, gryczanym czy mięsnym, jak również na słodko z twarogiem, owocami, powidłami.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1447 kJ / 341 kcal
Tłuszcz: 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 69 g
w tym cukry: 1,0 g
Błonnik: 3,6 g
Białko: 12 g
Sól: 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25°C.