Kuskus to produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy. Wytwarza się go z pszenicy twardej (Triticum durum), która zawiera więcej białka, niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. Stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. Kuskus należy do kasz zaparzanych, nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go gorącą wodą czy bulionem, aby po kilku minutach otrzymać sypką i drobną kaszkę. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Coraz częściej zastępuje w kuchni ryż i kaszę. Podawany jest z mięsem (głównie z baraniną), rybami lub warzywami. Spożywa się go w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Wykorzystywany jest także jako nadzienie do mięsa drobiowego.
Może stanowić podstawę deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców.
Składniki: 100% kaszka z pszenicy twardej (Triticum durum). Produkt zawiera gluten.