?Składniki
kaszka kukurydziana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kaszka kukurydziana otrzymywana z ziaren kukurydzy. Przygotowuje się z niej słynną włoską polentę lub rumuńską mamałygę, która smakuje zarówno na słodko, np. na śniadanie z suszonymi owocami, jak i na słono do dań głównych. Kaszka służy również jako zagęszczacz do zup i sosów, a po zmieleniu na mąkę przygotowuje się z niej również placki, puddingi, ciasta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszkę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszki na 2 porcje wody) na małym ogniu ok.10 -15 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1440 kJ / 340 kcal
Tłuszcz - 1,0 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 74 g,
w tym cukry - 0,6 g
Błonnik - 4,1 g
Białko - 6,6 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.