Składniki
Herbata biała Pai Mu Tan* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Pai Mu Tan to jedna z najbardziej klasycznych oraz najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków oraz pączków krzewu da bai, a także shui xian bai. Zbiorów dokonuje się na początku wiosny – w marcu i kwietniu, a zadanie to wymaga dużej ostrożności – należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnych gałązek herbaty. Nazwa Pai Mu Tan, czyli Biała Piwonia, wzięła się od podobieństwa pąków i listków mieszanki do tego popularnego kwiatu
Pai Mu Tan cechuje kwiatowy zapach, czysty i zielonkawy, wręcz lekko złocisty kolor naparu oraz orzeźwiający i przyjemny smak. Pai Mu Tan bywa określana również mianem eliksiru młodości – ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. To także bogate źródło witamin – w tym witaminy C oraz polifenoli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pai Mu Tan jest dobrą propozycją dla osób, które dopiero poznają świat herbat – jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga tak restrykcyjnych wytycznych, jak pozostałe rodzaje herbaty. Biała Piwonia pozwala wręcz na eksperymentowanie zarówno z temperaturą wody, jak i z czasem zaparzania. Ważne jedynie, by nie zalewać liści i pąków wrzątkiem, a wodą o temperaturze 70-90 ?. Na filiżankę 200 ml zaleca się 1-2 łyżeczki listków Pai Mu Tan. Czas parzenia należy dostosować do indywidualnych upodobań: 1-7 minut – w zależności od tego, jak mocny napar chcemy uzyskać. Następnie należy odcedzić liście oraz pąk i cieszyć się filiżanką doskonałej herbaty.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.