Kapary GOYA to pąki krzewu kapara ciernistego, roślina bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego o ciemnozielonej barwie z jasnymi plamkami. Dojrzewają w ciągu jednego dnia, po czym od razu są zbierane. Ich jakość zależy od wielkości: im mniejsze, tym cenniejsze. Na rynku polskim występują głównie Kapary typu Nonpareilles, Capotes oraz Fines. Kapary posiadają charakterystyczny cierpki, słony smak, dlatego przed spożyciem należy obficie wypłukać je wodą. Jest to produkt znakomicie nadający się jako dodatek do wielu potraw, m.in. drobiu, ryb, sałatek, pizzy. Należy unikać duszenia kapar w wysokich temperaturach. Aby zachować charakterystyczny smak kapar, dodaje się je do potraw tuż przed podaniem. Kapary mają także pozytywny wpływ na zdrowie, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wątroby, niwelują dolegliwości reumatyczne i wzdęcia.
Składniki: kapary, woda, sól, ocet