Dziki ryż bywa nazywany też indiańskim ryżem lub kanadyjskim. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie rośnie na brzegach rzeki Missisipi w formie nasion trawy wodnej. Ryż ten jest ceniony jako zdrowa żywność. Stanowi źródło przeciwutleniaczy, białka, błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dziki ryż zawiera też wiele witamin z grupy B, żelazo, magnez, cynk, fosfor i kwas foliowy. Ma niższy indeks glikemiczny niż brązowy ryż. Ze względu na swoje długie i ciemne ziarna oraz intensywny orzechowy aromat jest ceniony jako fantazyjny dodatek do potraw. Sprawdza się zarówno w daniach wegetariańskich, jak i mięsnych czy rybnych, a także w sałatkach i zupach. W restauracjach często można go spotkać w połączeniach z dziczyzną i owocami morza. Zachęcamy też do wypróbowania i eksperymentowania z innymi rodzajami ryżu Kupiec.
Składniki: Ryż dziki
Informacje o bezpieczeństwie produktu
Informacje o producencie