Kasza gryczana prażona to poddane obróbce cieplnej (paleniu) ziarna gryki o ciemnobrązowej barwie i wyrazistym smaku.
Dawniej kasza nazywana była tatarką, największą popularnością cieszyła się na Lubelszczyźnie.
Gryka to doskonałe źródło krzemu, który chroni organizm przed zawałem serca, zmęczeniem, łamliwością włosów i paznokci.
Zawarte w kaszy - rutyna i kwercetyna wzmacniają naczynia krwionośne, a tym samym zapobiegają powstawaniu żylaków.
Jest bardzo ceniona przez osoby aktywne fizycznie, wegan i wegetarian, ze względu na obecność wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka.
Kasza gryczana jest bogatym źródłem magnezu, dlatego nie powinny o niej zapominać osoby pijące kawę i mające problemy z koncentracją.
Niski indeks glikemiczny i obecność błonnika zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Tatarka jest wykorzystywana w kuchni do przygotowania farszów, sałatek, dań mięsnych, gołąbków, pierogów, pasztetów. Można ją podawać również na słodko z owocami i bakaliami.
Składniki: 100% kasza gryczana prażona