Wasabi to roślina rosnąca w Japonii w płytkich i zimnych górskich strumieniach. Bywa nazywana japońskim chrzanem choć nie jest spokrewniona z europejskim chrzanem. Grube pędy Wasabi ściera się delikatnie na tarce otrzymując jasnozieloną pastę o ostrym smaku. Dodaje się ją do większości dań ze świeżych ryb. W sushi rozsmarowuje się niewielką ilość Wasabi między plasterkiem ryby a ryżem. Może być także stosowany jako przyprawa do zimnych dań i przekąsek, doskonały jest zmieszany z majonezem.
Proszek z wodą mieszamy w takiej proporcji aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany - po 10 minutach uzyskuje pełnię smaku i aromatu.
Ponieważ naturalne Wasabi jest trudno dostępne i drogie od wielu lat produkuje się doskonały substytut z chrzanu europejskiego, gorczycy, skrobi i barwników. Dlatego produkt nazywamy chrzanem Wasabi (90% produktów sprzedawanych w Polsce to substytuty!!!). Chrzan Wasabi w proszku jest powszechnie stosowany w sushi barach.
Stosowanie:
Zalecamy stosować proporcję: 3 łyżki zimnej w...
Składniki: chrzan, gorczyca, skrobia kukurydziana, wasabi, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), barwniki: tartrazyna, błękit brylantowy.
Informacje o bezpieczeństwie produktu
Informacje o producencie