Żurek na stałe zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej i od pokoleń króluje na polskich stołach. Przygotowywany od święta, jak i na co dzień, wyróżnia się kwaskowatym i niepowtarzalnym smakiem, a roznoszący się po domu zapach czosnku i majeranku zwabia wszystkich domowników do kuchni. Jego gotowanie bywa czasochłonne, dlatego sięgnijcie po Żurek śląski Kucharek, który przyrządzicie zaledwie w 5 minut. Z dodatkiem kawałków białej kiełbasy, jajka czy nawet ziemniaków, przywoła wspomnienia obiadów w domu rodzinnym.
Składniki: mąka żytnia (55,6%), sól, warzywa suszone (7,4%): cebula, czosnek; mleko odtłuszczone w proszku (zawiera laktozę), cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5rybonukleotydy disodowe; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; majeranek (1,5%), olej rzepakowy, aromaty, aromaty dymu wędzarniczego.