Imbir pokrojony w cienkie plasterki, marynowany w słodko-octowej zalewie. Produkowany w dwóch rodzajach: biały (naturalny) i różowy (barwiony). Obydwa są popularnym dodatkiem do sushi, spożywanym między kolejnymi kęsami w celu oczyszczenia kubków smakowych - stąd nazwa Sushi Gari czyli imbir do sushi. Barwienie ma podnieść walory estetyczne imbiru ale często jest to wersja słodsza dlatego nazwany bywa amazu shoga czyli słodki imbir. Od niedawna przepisy europejskie pozwalają barwić imbir wyłącznie barwnikami naturalnymi. Nie wszyscy producenci potrafią to robić dobrze – użyte barwniki są niestabilne, degradują się i barwa staje się szara, sina lub z odcieniem pomarańczowym.
Po otwarciu opakowania 1 kg należy zadbać o to żeby imbir był przykryty zalewą, ponieważ utlenia się w kontakcie z powietrzem zmieniając smak. Jeśli imbir ulegnie zepsuciu (rozwiną się białe naloty pleśni) należy go wyrzucić.
Składniki: imbir, woda, sól, kwas octowy, kwas cytrynowy, substancja słodząca (aspartam), substancja konserwująca (sorbinian porasu), wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), substancja słodząca (sacharynian sodu), substancja słodząca (sukraloza). Zawiera źródło fenyloalaniny.