Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową.
Charakteryzuje się dość silnym zapachem, przypominającym zapach wosku, a jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.
Wiosenny miód wielokwiatowy powstaje z całego bukietu wiosennego kwiecia. Ma barwę jasnokremową i łagodny smak. W zależności od miejsca, w którym zebrały go pszczoły, powonienie i podniebienie smakosza może wyczuć aromat mniszka lekarskiego, kwiatu maliny lub kwiatu rzepaku.
Miód wielokwiatowy zawiera dużo cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Zaleca się go alergikom, uczulonym na pyłki kwiatowe oraz osobom cierpiącym na katar sienny. Miód ten nie uczula.
Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Polecany jest szczególnie w profilaktyce chorób o podłożu alergicznym, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.
Technika przygotowania miodów kremowych polega na mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskane...
Składniki: Miód wielokwiatowy kremowany, pszczeli, nektarowy