Bigos to danie, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, rodzinną sielanką i świątecznymi spotkaniami. Nic dziwnego – potrawa ta gości na polskich stołach od dekad, a początków tego przysmaku upatrywać należy już w XVII wieku. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, dziś można jeść go bez konieczności spędzania w kuchni długich godzin. Nasz aromatyczny bigos wegetariański doskonale sprawdzi się w roli szybkiego rozgrzewającego obiadu lub sycącego podwieczorku. Jego bazę stanowią kapusta biała oraz kapusta kiszona, które znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C. Z kolei za niepowtarzalny smak tego warzywnego duetu odpowiada kompozycja dodatków takich jak m.in. pieczarki, cebula, kurkuma, skoncentrowane pomidory czy suszona marchew. W słoiczku nie mogło zabraknąć również borowików i podgrzybków, nadających całości nieco „leśnego” charakteru.
Składniki: kapusta biała 36%, kapusta kiszona 24%, woda, cebula, pieczarka świeża 9%, koncentrat pomidorowy, teksturowane białko sojowe, olej rzepakowy, bulion wegetariański [sól, suszone warzywa (pasternak, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać), olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść], sól morska, śliwka suszona 0,40% (śliwka, mąka ryżowa), grzyby suszone 0,36% (borowik suszony, podgrzybek suszony), przyprawy (zawierają gorczycę).