Powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów lipy. Ma barwę jasno-bursztynową lub żółto-zieloną. Pachnie, bardzo przyjemnie, kwiatami lipy. W smaku wyczuwalna lekka nutka goryczki. Ma konsystencję nieco oleistą.
Krystalizuje w drobne ziarna (krupki), zmieniając kolor na żółtopomarańczowy, a nawet brunatny.
Ma długą tradycję „domowego leku”, szczególną popularnością cieszy się jako naturalny środek zapobiegający oraz wspomagający leczenie przeziębień, kaszlu, stanów zapalnych błony śluzowej nosa, oskrzeli i płuc.
W połączeniu z innymi składnikami pochodzenia naturalnego (np. sok malinowy czy kwiat czarnego bzu) jest stosowany jako naturalny, domowy środek łagodzący objawy grypy.
Niezastąpiony w profilaktyce ostrych i przewlekłych chorób układu oddechowego - działa wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo.
Apiterapeuci zalecają częste spożywanie miodu lipowego osobom żyjącym w ciągłym stresie, gdyż ma właściwości uspokajające. Zalecany jest także w profilaktyce nerwic.
Składniki: miód lipowy
Informacje o bezpieczeństwie produktu
Informacje o producencie