Kuskus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Jest to produkt naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm. Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów odżywczych i smakowych. Podczas obróbki pszenicy jej ziarna zostają poddane gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie kuskusu we własnej kuchni.
Kaszka jest używana od setek lat w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów i zastępuje w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. W Polsce kasza ta również ma już swoich zwolenników. Szczególnie wśród osób, które lubią zdrowo żyć i lekko się odżywiać, ale nie mają ochoty spędzać w kuchni całego dnia. Dużą zaletą kuskusu jest bowiem jego szybkie przygotowanie. Wystarczy wysypać go z pudełka do szklanej miski, zalać osolonym wrzątkiem (ewentualnie mlekiem), przykryć, odczekać około 5 minut i gotowe. Kaszka sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, sosów, warzyw i mięs. Można ją spożyw...
Składniki: kasza kuskus
Informacje o bezpieczeństwie produktu
Informacje o producencie