Sos sałatkowy do mizerii charakteryzuje się intensywnym aromatem koperku oraz innych ziół. Staranny dobór przypraw sprawia, że sos doskonale komponuje się ze smakiem świeżych warzyw, a przede wszystkim ogórków. Tak przygotowana mizeria stanowi idealny dodatek obiadowy do mięs i ryb. W szczególności upodobaliśmy sobie jej orzeźwiający smak w towarzystwie tradycyjnego kotleta schabowego. Mizeria od zawsze była potrawą smaczną i łatwą w przyrządzaniu. Najczęściej podaje się ją latem – w sezonie ogórkowym, kiedy to ogórki są najtańsze i łatwo dostępne. Jej niesamowita popularność w Polsce trwa od stuleci, głównie dlatego, że do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Aksamitny smak świeżych, letnich ogórków w połączeniu ze śmietaną lub jogurtem przywodzi na myśl najlepsze domowe obiady.
Składniki: cukier, sól, skrobia modyfikowana, cebula (10%) , liście kopru (6,5%), regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, octany sodu; ekstrakt drożdżowy, pieprz biały, aromat, olej rzepakowy.