Pośród najpopularniejszych potraw tureckich szczególną popularność poza granicami samej Turcji zyskał sobie kebab - baranina grillowana z pomidorami i papryka. Odpowiada on greckiemu gyrosowi. Przyrządza się go w osobliwy sposób - na pionowym rożnie, nad otwartym ogniem grilluje się sztuki baraniego mięsa, a następnie ścina zewnętrzną, opieczoną warstwę mięsa.
Przyprawa kebab-gyros Prymat to kompozycja uwydatniająca walory smakowe i zapachowe dań kuchni tureckiej. Do sporządzania potrawy kebab lub gyros stosuje się mięso wołowe, jagnięcinę, baraninę bądź drób. W skład mieszanki wchodzą między innymi: papryka słodka, gorczyca biała, kolendra, majeranek, jałowiec, rozmaryn, chili, ziele angielskie, kurkuma, czosnek oraz cebula.
Aby sporządzić potrawę kebab lub gyros mięso należy posypać Przyprawą kebab- gyros przed smażeniem, albo użyć jako składnik marynaty. Dzięki dużemu, ekonomicznemu opakowaniu smakiem Przyprawy kebab-gyros można cieszyć się o wiele dłużej.
Składniki: sól, papryka słodka, czosnek, cukier, owoc kolendry, gorczyca biała, majeranek, rozmaryn, owoc jałowca, cebula, chili, kurkuma, ziele angielskie, goździki. Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, seler, orzeszki ziemne i sezam.