Idealnym dopełnieniem bigosu będzie specjalna kompozycja ziół, przypraw i suszonych warzyw Prymat. Przyprawa do bigosu Prymat wzbogaca walory smakowe i zapachowe tej potrawy oraz innych dań z kapusty. To tradycyjna mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw, w skład której wchodzą między innymi: czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny, liść laurowy oraz majeranek.
Kluczem do przygotowania wybornego bigosu są umiejętnie dobrane przyprawy. Stosując mieszankę przyprawową do bigosu nie musimy martwić się o zakup wszystkich pożądanych przypraw. W jednej mieszance mamy wszystkie niezbędne do bigosu przyprawy, skomponowane w idealnych proporcjach. Mieszankę przypraw do bigosu stosować możemy także do innych dań z kapusty, na przykład farszu do pierogów z kapustą i grzybami lub tradycyjnej kapusty z grochem. Najlepiej dodawać ją w połowie gotowania potrawy.
Składniki: sól, papryka słodka, cukier, kminek, pieprz czarny, owoc kolendry, gorczyca biała, owoc jałowca, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra