Kminek mielony Prymat roztacza charakterystyczny, przyjemny aromat, a także nadaje intensywnego smaku przygotowanym potrawom. Świetnie komponuje się z potrawami niewymagającymi gotowania, czyli sałatkami i serami. Dodatek kminku ma także zbawienne działanie podczas spożywania tłustych i ciężkostrawnych potraw. Jednym słowem jest to przyprawa niezbędna w każdej kuchni.
Kminek jest bardzo popularną przyprawą w kuchni środkowoeuropejskiej oraz żydowskiej. Doskonale pasuje do twarogu i żółtego sera, a także do zup.
Kminek dodawany jest do potraw ciężkostrawnych i tłustych, szczególnie do dań z fasoli, kapusty gotowanej, kiszonej lub surowej. Stanowi dodatek do wypieków, takich jak bułki, chleby i paluszki. Kminkiem przyprawia się również marynaty, wieprzowinę, baraninę i drób.
Składniki: Kminek. W związku z używaniem w zakładzie gorczycy, selera, mleka (łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu, produkt może zawierać śladowe ich ilości.