Podprażony słonecznik, pachnące pomidory i świeże zioła to połączenie ponadczasowe. To właśnie ich obecność w sałatce wzbogaconej dodatkowo o zieleninę, orzechy i oliwę sprawia, że niepozorna potrawa zamienia się w prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Warto łączyć ze sobą składniki pokarmowe w taki sposób, by maksymalnie wykorzystać ich wartość odżywczą. Jedząc nasiona słonecznika wraz z pomidorami, przyswajasz ogromną liczbę dobrych tłuszczów, które wzmacniają działanie niezbędnego dla zdrowia likopenu. Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach likopen jest najlepiej przyswajany w postaci przetworzonej, a więc np. po podgrzaniu i zmieszaniu z oliwą – właśnie w takiej formie jest obecny w pysznej paście słonecznikowej. Do pomidorów i słonecznika dodaliśmy bazylię, która wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawiając trawienie i ułatwiając przyswajanie składników odżywczych. Aromatyczne zestawienie pomidorów, bazylii i słonecznika działa uspokajająco oraz poprawia nastrój.