Soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, to świetna „baza” do przyrządzenia zdrowych i pełnowartościowych posiłków.
Polecana jest osobom aktywnym fizycznie, weganom i wegetarianom ze względu na obecność wysokowartościowego białka.
Soczewica jest bogata w kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo.
Regularnie spożywana obniża poziom złego cholesterolu, prawidłowo wpływa na pracę układu pokarmowego i wygląd skóry.
Soczewica żółta w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek i na długo zapewnia uczucie sytości. Dlatego chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie.
Żółta soczewica jest bardzo popularna w Indiach. Robi się z niej przysmaki na słodko, jak również powszechnie używa do sambarów i innych indyjskich przysmaków.
Nie wymaga wcześniejszego moczenia, ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu, dlatego doskonale nadaje się do zup, past kanapkowych, gulaszów, można ją również wykorzystać do przygotowania dań jednogarnkowych.
Składniki: 100% soczewica żołta