Kasza gryczana prażona to poddane obróbce cieplnej (paleniu) ziarna gryki o ciemnobrązowej barwie i wyrazistym smaku. Dawniej kasza nazywana była tatarką, największą popularnością cieszyła się na Lubelszczyźnie. Gryka to doskonałe źródło krzemu, który chroni organizm przed zawałem serca, zmęczeniem, łamliwością włosów i paznokci. Zawarte w kaszy - rutyna i kwercetyna wzmacniają naczynia krwionośne, a tym samym zapobiegają powstawaniu żylaków. Jest bardzo ceniona przez osoby aktywne fizycznie, wegan i wegetarian, ze względu na obecność wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Kasza gryczana jest bogatym źródłem magnezu, dlatego nie powinny o niej zapominać osoby pijące kawę i mające problemy z koncentracją. Niski indeks glikemiczny i obecność błonnika zapewniają uczucie sytości na dłużej. Tatarka jest wykorzystywana w kuchni do przygotowania farszów, sałatek, dań mięsnych, gołąbków, pierogów, pasztetów. Można ją podawać również na słodko z owocami i bakaliami.
Składniki: Kasza gryczana prażona 100%