Cieciorka, nazywana również ciecierzycą lub grochem włoskim, to roślina strączkowa bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu, coraz częściej spotykana również na polskich stołach. Największą zaletą cieciorki jest skład aminokwasowy występujący w jejbiałku, który stanowi alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego groch włoski jest bardzo częstym gościem na talerzach wegan iwegetarian. Witamina B6 obecna w cieciorce doskonale wpływa na stan skóry i włosów. Potas pomaga obniżyć ciśnienie, sprawia, że krew krąży swobodniej w organizmie. Osoby chorujące na anemię, osłabione powinny włączyć ciecierzycę do swojej diety, ponieważ jest ona źródłem cennego żelaza. Błonnik obecny w cieciorce pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Poza tym reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza wchłanianie węglowodanów i obniża poziom złego cholesterolu. W kuchni można ją wykorzystać do przyrządzenia słynnego hummusu, zup, kotletów, deserów, dań jednogarnkowych. Poza tym wykorzystuje się ją do przygotowania pieczon...
Składniki: Ciecierzyca