Przyprawa do piernika, ciast i deserów dla uzyskania korzennego smaku. Słowo piernik wywodzi się ze staropolskiego określenia przyprawy korzennej, czyli pieprznej, zwanej pierna, którą dodawano do ciasta z mąki i miodu. Przyprawy te docierały do Europy głównie po wojnach krzyżowych, które zapoczątkowały rozwój handlu z Bliskim Wschodem. W Polsce przyjemny aromat piernika jest nieodłącznie kojarzony z okresem bożonarodzeniowym. Składniki: Składniki: cukier, cynamon (15%), goździki, kakao, owoc kolendry, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.
Typ: Mieszanki przypraw
"Przeznaczenie: Przyprawę do piernika dodajemy podczas przygotowywania masy do pieczenia. W celu wzbogacenia smaku piernika wraz z mieszanką przyprawową polecamy dodać odrobinę bakalii. Przyprawę możemy stosować także do innych ciast i deserów, którym chcemy nadać aromatyczny, korzenny posmak - na przykład szarlotki. Jest również niezastąpiona podczas wypieków małych pierniczków."
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 48 op. zb. (DU)