Ciasto na klasyczne polskie pierogi bądź uszka jest dość miękkie i nieco grubsze. Natomiast na tortellini i ravioli włosi robią sprężyste gładkie ciasto jak na makaron i wałkują je wyjątkowo cienko. Ciasto gotuje się „al dente” i stąd zbliżenie do makaronu. Małe pierożki najczęściej nadziewane są farszem mięsnym, grzybowym lub serowym. Podaje się je jako odrębne danie z różnymi sosami bądź czystymi zupami, jak barszcz czy rosół. Podaje się jako odrębne danie z różnymi sosami (do farszu mięsnego - sos pomidorowy) bądź poleca się do zup czystych (barszcz, rosół) Składniki: MAKARON JAJECZNY 72%[semolina z pszenicy durum, jaja 19,4%];NADZIENIE 28%[ bułka tarta (mąka pszenna, woda, d rożdże piwowarskie, sól), smalec wieprzowy , sól, mięso wieprzowe 11,5%, mięso wołowe 2,8%, aromaty, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, przyprawy ziołowe, ser Grana Padano (mleko, sól, podpuszczka, konserwant: liozym z jaj), błonnik roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, cukier]